Gyudon

Gyu betyder i stort sätt kött från ko och don är kort för donburi, som betyder skål, så tillsammans är det helt enkelt en beskrivning på vad det är och hur det serveras.

Gyudon är en vanlig rätt man kan hitta i många av de japanska snabbmatsrestaurangerna och jag brukar i stort sätt varje dag, när jag är i Japan, gå till min favoritkedja, Yoshinoya, och äta denna rätt. Fungerar väldigt bra att stå sig på som frukost, speciellt när man ägnar större delen av dagen åt att träna.

En typisk gyudon består som sagt av biff och lök i tunna strimlor samt ris, som serveras tillsammans med en söt soya-baserad sås. Som många andra rätter toppas det sedan med salladslök och ingefära. Personligen brukar jag byta ut biffen mot fläskytterfilé då jag tycker det smakar väldigt bra och är oftast mycket billigare att köpa i affärerna. Ska man då vara lite mer korrekt över språket heter det inte då ‘gyudon’ utan ‘butadon’ eller ‘tondon’ (ton eller buta betyder gris).

Hur som…. det väldigt uppskattat här hemma och hos mina vänner. Tillagningen tar inte så lång tid eller är speciellt komplicerad (det skulle vara ägget då).

Ingredienser

  • 600g biff eller fläsk.
  • 1 lök
  • 10 g ingefära
  • 4 msk soya
  • 2 msk mirin
  • 2 msk sake, eller vitt matlagningsvin
  • 2 msk socker
  • 200 ml vatten
  • Dashi, på påse
  • 4 st ägg
  • Salladslök
  • Benishoga, stark inlagd ingefära
  • Shichimi Togarashi, pepparblandning

Tillagning

  1. Börja med att skära fläsket i tunna avlånga skivor.
  2. Koka fläsket i redan kokande vatten i en gryta. Ta upp när det är klart efter någon minut eller så.
  3. Blanda sake, mirin, soya och socker i en stekpanna / wook och låt det koka lite lätt så att allt löser upp sig. Lägg sedan fläsket i pannan och stek det lite så det får smak. Rör runt under tiden.
  4. Ta ur fläsket och behåll såsen. Blanda i vatten, dashi, ingefära och lök i såsen och koka upp, sänk värmen och låt det puttra lite lätt i 5 minuter, så att löken får smak och blir mjuk av såsen.
  5. Blanda i fläsket i såsen och koka lätt under lock i 5 minuter.

Äggen: Detta är en parallell aktivitet.
Under tiden du gör resten, koka upp vatten med äggen i. Ta direkt av kastrullen från plattan och låt äggen vila i det varma vattnet 7-8 minuter. Målet är inte att äggen ska stelna, utan börja koagulera så vitan går från genomskinlig till vit, men fortfarande lite rinnande eller iaf lite geleartad. Häll sedan av vattnet och häll i kallt vatten.

Tiden beror på storlek på kastrullen, mängd vatten, storleken på äggen och HUR VÄLKOKADE du vill ha äggen… så du får pröva dig fram.

Servering

  1. Skär upp salladslöken i smala runda bitar.
  2. Lägg japanskt ris i botten på en skål.
  3. Lägg över fläsk och lök, samt lite av såsen.
  4. Knäck och häll ut det halvt stelnade ägget över köttet.
  5. Strö över lite Shichimi-peppar
  6. Toppa rikligt med salladslöken och benishoga efter smak.
  7. Lite soya kan oxå vara gott om man vill.
  8. Smaklig måltid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *