Sunomono – Inlagd Gurka

Inlagda grönsaker är vanliga tillbehör vid varma rätter i Japan. Tanken med att servera det som tillbehör är att det ger en frisk smak och bryter av mot den varmrätt de serveras till.

Här är mitt recept på inlagda japanska gurkor.

De japanska inhemska gurkorna är lite mindre och knottrigare än de svenska gurkorna, men smakar tydligen väldigt lika ändå.InlagdJapanskGurkaIngredienser

  • 1 gurka, skärs i lagom tunna skivor
  • 2 tsk salt
  • 1/4 cup risvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 – 2 msk wakame – torkat sjögräs
  • 1 nypa salt

Tillagning

  1. Lägg gurkan i ett durkslag och sprinkla över saltet. Se till att saltet sprider sig genom att röra runt i durkslaget. Vänta 5-15 minuter (beroende på tjocklek på gurkorna) så att saltet börjat dra ur vattnet. Skölj sedan av saltet och pressa ur vattnet som är kvar.
  2. Lägg wakamen i vatten ett par minuter så att den får suga åt sig lite vätska och bli mjuka. Pressa sedan ur allt vatten.
  3. Blanda risvinägern, sockret, nypan salt och se till att sockret löst upp sig.
  4. Lägg till gurkan, wakamen och sesamfröna i mixturen, rör om ordentligt och lägg på lock. (En burk med tätt åtsittande lock är att rekommendera)
  5. Låt det sedan dra i kylskåpet minst 24h och vänd på burken någon gång per dygn.

Jag tycker att det blir som godast efter 3 dygn eller så, men i kylskåpet klarar det sig någon vecka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *