Spicy & Lime kyckling

Vem har inte varit på Chop Chop och ätit av deras Spicy Lime?? Och har du inte det så är det dags att pröva. Men kanske önskar du dig mer än en vanlig portion?

Hur som så tänkte jag i vanlig ordning att det där borde man kunna laga själv. Sagt och gjort så satte jag mig ner och började leta recept på nätet. Följande recept är en lätt modifiering av ett recept jag hittade i en engelsk matblogg någon stans. Mängden av chili och vitlök får du avgöra själv, men detta tycker jag gav en ganska bra balans och jag tycker att smaken är relativt överensstämmande.

Kycklingen – bröstfilé ca 400g
Skiva upp filen i avlånga munsbitar. Blanda marinaden med kycklingen och låt den marinera i följande blandning till såsen är klar:
– 1 ägg
– 2 msk majsmjöl
– 1/4 tsk salt

Chili & lime-såsen
0.5 msk chili-flakes (mängd/styrka efter smak)
– 2 msk koreansk chilipasta
– 1.5 msk risvinäger
– 3 msk socker
– 3 msk ostronsås
– 1 msk fisksås
– 3 vitlöksklyftor pressade
– 3 msk vatten
– 1.5 msk limejuice (ska i sist när såsen är tjock)
– limeskal rivet från 1 lime (frivilligt & jag använder det inte)

  1. Koka ihop allt utom limejuicen och puttra på mellanvärme tills det blir väldigt tjock. Undvik att den bränns i botten.
  2. Häll sist i limejuicen (och ev. limeskal och ta av plattan.

Lök och paprika (mängd efter tycke)
1. Skär lök och paprika i långa bitar ~5mm tjocka.
2. Stek löken i olja tills den börjat bli mjuk (mjuk men och knaprigt inne). Låt inte löken bli bränd.
3. Lägg till paprikan med löken och värm upp den med (för mjukare paprika kan läggas till löken tidigare)

Fritera kycklingen
1. Blanda 1 dl vetemjöl och 1/4 dl majsmjöl i en bunke.
2. Lägg över kycklingen i bunken i en stor klump (ta inte med all marinad, bara det som följer med ”klumpen”). Sära på kycklingbitarna och blanda runt och se till att varje bit kyckling täcks med mjöl. Önskar man lite mer krispighet och mer yta på kycklingen så droppa lite vatten över allt blanda runt igen. Detta ger lite mjölklumpar som fastnar på ytan.
3. Fritera i omgångar i 185°C till kycklingen är klar och ytan är lätt krispig. Se till att bitarna inte fastnar i varandra när de läggs ner i frityroljan. Lägg undan den färdiga kycklingen på galler mellan omgångarna eller ett papper så ytan inte blir mjuk.

Blanda sedan samman kyckling, sås, lök och paprika och se till att  såsen täcker alla ingredienser. Servera gärna med ris.