Karaage – Friterad kyckling

Karaage, friterad kyckling, är ytterligare en väldigt vanlig rätt att hitta i det japanska köket. Rätten serveras ofta med Yakitori-sås, ris och inlagda grönsaker.

Som många rätter är det inte så komplicerat, men att få till det bra varje gång är inte det lättaste och det kan krävas ett par försök. Men oroa dig inte, det kommer smaka bra i vilket fall (så länge du inte bränner det). Jag har sett ett par olika typer av recept, men detta är det familjen finner godast, och absolut lättast med minst kladd.

KaraageBanner Att rekommendera är att man använder färsk kyckling som inte varit fryst. Både bröstfiléer eller lårfiléer fungerar, men jag föredrag lårfilé. Som så mkt annat när det kommer till matlagning är färskheten en egen krydda i sig.  Men använder du tidigare fryst kyckling så fungerar det rätt bra med.

Ingredienser – Kyckling & Marinad

 • 1 msk vitlök, krossad
 • 1 msk ingefära, riven
 • 3 msk sake, eller vitt matlagningsvin
 • 2 msk japansk soya
 • 1 msk sesamolja
 • 900-1200g kycklinglårfilé.

Ingredienser – Frityrsmet

 • 1 ägg
 • 1/4 cup potatismjöl
 • 1/3 cup vanligt mjöl

Tilllagning

 1. Rensa filéerna efter behag. Lårfilé kan innehålla mer fett och senor, men bli samtidigt mkt mörare och har mer smak än bröstfilé.
 2. Lägg kycklingen i en påse tillsammans med övriga ingredienser.
 3. Låt kycklingen vila i marinaden i kylskåpet 30 min – 60min
 4. Häll i påsen ägget och mjölet och se till att allt blandar sig ordentligt. Konsistensen blir lite som rumstempererat smör.
 5. Värm upp fritösen till 150-155° och fritera i ett par omgångar så att de blir genomtillagade. Ca 5 min brukar vara lagom.
 6. Fritera det igen på 180-190° 1-2 minuter så att man får fram krispigheten och den gyllenbruna färgen.

Servering

Vi brukar lägga upp ris och kyckling på ett varsitt fat och strör lite svarta sesamfrön över på riset. Som dopp-sås använder vi yakitorisås (se eget recept) som hälls upp i en liten skål/kopp. Slutligen som tillbehör lägger vi på sidan lite inlagda gurkbitar (se separat recept) och en citronskiva, som man försiktigt klämmer ur lite juice från över kycklingen innan man äter.

Gillar man lite styrka så fungerar även att droppa lite chili sesamolja till det (personlig favorit)

KaraagePlate

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *