Tamago – Japansk Omelett

En vanlig rätt eller kanske oftare ett tillbehör eller sidorätt är den japanska lite sötare omeletten, ’Tamagoyaki’ där ’tamago’ betyder ägg och ’yaki’ grillat eller rostat, så indirekt är betydelsen det omelett.

Det är vanligt att hitta bitar på eller på sidan av sushi i en kaiten sushi, eller till och med i miso-soppa. De kan skäras upp som tunna bitar eller mer som block.

TamagoFör att laga sig en japansk omelett behöver man 3 ingredienser och förslagsvis en fyrkantig stekpanna. Min stekpanna köpte jag i japan, då jag inte lyckats hitta en i Sverige som inte är importerad och vansinnigt dyr.

Ingredienser

 • 3 ägg
 • 2 msk Mirin
 • 1/3 tsk japansk soya
 • matlolja i en liten skål

Tilllagning

 1. Knäck äggen och blanda dem med mirin och soyan.
 2. Vispa upp allt med en gaffel tills det blandat till sig ordentligt.
 3. Värm pannan och doppa ett papper i oljan och dra runt det i pannan så att den täcks av ett litet lager olja. Sänk värmen.
 4. Häll ett tunt lager av äggen i pannan och låt smeten stelna lätt.
 5. Rulla den tunna omeletten och placera den i ena sidan.
 6. Häll i mer ägg till ett tunt lager. Lyft rullen i kanten och låt de nyss ihällda äggen rinna inunder den tidigare rullen.
 7. Så fort som det stelnat lätt rulla ihop allt och häll i nytt…
 8. Upprepa detta tills all ägg är slut och man har en stor rulle omelett.

Tips är att inte använda för hög värme. Får man mörk yta på eller nu också i, så får man en mer grillad lite bitter smak, väldigt lik pannkaka, vilket man bör undvika i största möjliga mån. Var inte rätt att ha för låg värme (självklart med måtta) och allt inte stelnat när man rullar i hopp allt, för det kommer stelna till sig när man går på nästa lager och omeletten stelnar till sig.

Smakligt rullande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *