Teriyaki

När man som svensk pratar om Teriyaki (照り焼き) tänker nog de flesta på kyckling. Även om detta är det vanligaste som serveras här i Sverige så kan teriyaki lagas med allt från bläckfisk till kyckling, fisk och kött, men även vegetariskt.

Konceptet teriyaki är att det serverade är stekt eller grillat och har en glänsande och skinande yta, där man syftar på såsen som ligger ovanpå. Såsen är baserad på soya och socker, men kan innehålla en mängd olika och mängd av ingredienserna.

Jag gillar att laga det med ingefära och mitt recept ser ni här nedan.

Ingedienser

  • 700g – Kycklinglårfile
  • 3 msk – Mirin
  • 3 msk – Japansk soya
  • 3 msk – Vitt matlagningsvin (eller saké)
  • 1.5 msk – Socker
  • Ingefära  mängd efter smak, kanske 3-5 cm (tumtjocklek)
  • Salt och peppar
  • Vetemjöl (till panering), potatis eller majsmjöl fungerar bra det med
  • Olja – för stekning

Tillagning

  1. Börja med att rensa filéerna lite lätt och dela dem i 2 eller 3 delar.
  2. Blanda mjöl med salt och peppar. Panera kycklingdelarna i mjölblandningen.
  3. Värm en panna till mellan till hög värme och stek delarna i  olja. Bitarna ska vara genomstekta och ytan ska vara gyllenbrun, men inte bränd.
  4. Lägg undan kycklingen och gör inte ren stekpannan innan du börjar med såsen. Om det är väldigt mkt olja kan man suga upp en del med ett papper.
  5. Riv ingefäran och pressa ur vätskan noggrant, vilket är det som används.
  6. Blanda mirin, soya, matlagningsvin, ingefära, socker i pannan och koka upp. Låt såsen puttra och tjockna.
  7. Lägg i kycklingen och låt den täckas av såsen.

Servera med nylagat japanskt ris, gärna med salladslök och sesamfrön ovanpå.