Gyoza – Japanska dumplings

Gyoza – den japanska varianten av den kinesiska dumplingen, serveras vanligen i japanska restauranger som en sidorätt till annan mat.

Man kan ofta hitta den i flera olika varianter, stekta ’yaki-gyoza’, kokta ’sui-gyoza’ eller friterad ’age-gyoza’. Detta recept är en variant av yaki-gyoza som så många andra rätter är rätt enkla att tillaga, men kan ta lite tid att preparera.

Enklast är förstås att köpa degplattor, som man kan hitta i stor sätt varje asiatisk mataffär. Vad jag förstått är att det är väldig få resturanger i japan som faktiskt gör den egna degen och man köper in färdiga blad. Fast det är klar om man vill vara hardcore så fixar man det själv. Receptet för att göra egna är ganska enkelt, men att kavla ut dem till en bra tunnhet är svårt och rätt tidskrävande, så jag kör på halvfabrikaten. Vill man ändå göra egna så är receptet enkelt att hitta på nätet.

Ingredienser, för ca 50st

 • 500g köttfärs eller fläskfärs
 • Vitkål – riven eller fint hackad, ca 150-200g
 • 2 vitlöksklyftor (beroende på styrka)
 • 5 cm ingefära, tumtjocklek ca.
 • Salt
 • Svartpeppar
 • 1 msk japansk soya
 • 1 msk sesamolja
 • 1 msk sake (eller vitt matlagningsvin)

Blanda alla ingredienser i en bunke och sätt in i kylskåpet under plastfolie tills du ska  använda det.

 1. Ta en degplatta och lägg mitt i handen.
 2. Ta lite färs med en tesked och lägg den som en avlång klump i plattan
 3. Blöt kanterna med ett fuktigt finger och vik ihop plattan försiktigt runt färsen och samtidigt kläm ur luften försiktigt.
 4. Gör ett par veck längs kanten så att de både sitter ihop bättre, samt blir estetiskt vackra……

Tillagning

 1. Värm en stekpanna på mellanhög-hög värme och häll lite olja.
 2. Lägg i gyozan i pannan och låt botten på dem få yta under sig. Se till att de inte fastnar under stekningen genom att röra lite på dem under tiden.
 3. Häll på vatten i pannan och lägg snabbt på ett lock. Skaka lite på pannan under tiden de ångkokas för att se till att de inte fastnar.
 4. Efter ett par minuter (beroende på storlek på gyozan) ta bort locket och koka bort det sista vattnet.
 5. Nu är gyozan klar att serveras eller läggas upp på fat för nästa omgång.

Doppsås
Vanligt är att man blandar soya, ett par droppar chiliolja (sesamolja med chilismak) samt lite risvinäger i en liten skål lagom att doppa en gyoza i. Vill man variera sig går det även ha i lite vitlök, sesamfrön och finhackad vårlök. Det finns även färdiga såser att köpa, även om jag personligen njuter bäst av den egna enkla blandingen, soya, vinäger och chiliolja.

Servering
Finservering, lägg upp på ett fat i en rad med ev tillbehör samt den fina dyra skålen. Fulservering med ’grabbarna’, så lägg allt i en hög, ge alla en dopskål och kör hårt på vem som hinner äta flest.

Gyoza Japan
En liten talrik gyoza i Tokyo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *